Embla Rytterager Johnsen genererer både smil og litt bekymrede rynker i panna hos de vi har vist bildene hennes til. Den aktuelle akvarell serien "The Social Mask" er Emblas første bildeserie som publikum får nyte i sin helhet. Ja, det er vel den første akvarell serien hennes i det hele tatt.

Embla er 17 år og startet dette eventyret, som har gledet oss så mye allerede, sommeren 2020. Men det er ikke den eneste kreative utfoldelsen hun bruker tiden sin på. Bare vent, vi skal nok avsløre det også, men akkurat nå er vi nysgjerrige på noen ting som du får svar på i artikkelen under. Embla rocker, og vi er glade for å ha blitt kjent med ungdom som tør å leke litt med alvorlige temaer, og tør å få oss til å tenke litt mens vi humrer litt samtidig.

Hvordan begynte denne kreative utfoldelsen, og hva begynte du med?
- Det første "kunstminnet" jeg har er at jeg gikk ned i kjelleren og så mamma lage forskjellige type kort. Så satte vi oss nede og lagde kort sammen, mens jeg spiste sølvsukkerkuler. Hun har vært veldig flink til å la meg være med, og jeg har hatt bra utstyr å drive med. Så det ble veldig proft for en 5/6 åring, med så mye stempler og kortlaging helt i starten.

Når begynte du å lage kreative ting?
- Jeg har alltid vært veldig kreativ av meg. Jeg har vært veldig heldig som har foreldre som også er det. Pappa som driver med teater, og mamma som driver med, ja nesten alt innenfor kunst. Så det har alltid vært lett for meg å gjøre forskjellige ting innenfor det kunsteriske, hvis jeg plutselig fikk lyst til det. Så jeg har vel alltid egentlig drevet med det, til forskjellig grad da selvfølgelig.
De bursdagskortene jeg lagde med mamma da jeg var 6 år tells ikke på samme måte. Etter kortlagingen med mamma gikk jeg opp trappen igjen, og fikk vite at pappa drev med teater. Så fikk jeg være med på det også.

Hva har du likt best underveis?
- Det er så vanskelig å peke ut noe jeg likte mer enn noe annet, for det var så mye forskjellig. Alt fra smykkelaging, og kritt tegning til bøttehatt sying. Å nå tenkte jeg å lære meg å strikke. Men tror jeg har likt det meste innenfor det kreative. Det morsomme er at akvareller er det jeg mestret minst når jeg prøvde det, følte jeg selv. Så da lot jeg det ligge til jeg da ville prøve igjen. 
(Red.anmerkn: "The Social Mask" tataaaaaa)

Embla Rytterager Johnsen Trøtt Akvarell Utstilling Grand Mastiff ArtHvordan startet du med akvarell portrettene?
- Alt med akvarell prosjektet startet mest før sommeren. Jeg hadde prøvd det før, men da hadde jeg ikke mestret det på den måten jeg ville. Så fikk jeg plutselig lyst til å prøve igjen.
Mamma hadde selvfølgelig alt det man trengte, så da begynte jeg bare å prøve meg frem. Deretter begynte jeg med å blande farger, og hvordan man blander ting sammen.
Hvor mye vann man trenger til å lage det jeg ville etc. Så endte jeg med å prøve å lage noen kopier av akvarell bilder fra Pinterest.
Det fikk jeg til, så jeg fortsatte å lage flere. Noen blomster og noen menneske skikkelser. Mye forskjellig ble det.
Så kjøpte jeg meg mitt eget palett med farger, og maleblokk. Så ble det mye maling.
Etter sommeren (rundt august), var jeg på tiktok og så en jente som lager morsomme fjes med kulepenn, som kalte det "Beautiful Trash".
Så lagde jeg det, men malte de istedetfor å bruke kulepenn. Det falt visst veldig i smak.
Etter det prøvde jeg å lage det i samme stil, med mitt preg. Og det... endte med å bli noe helt annet. Altså ble det disse potrettene som man kan se her nå.
Jeg fortsette å lage flere, så da ble de bare bedre å bedre, og jeg utforsket mer og mer.
Jeg ble bare veldig glad i den måten å male på. Det er en verden jeg kan lage ting jeg er flink på, og kan være kreativ.
Ingen av bildene mine er en fasit, men heller en prosess.

Hva er ideen bak dem?
- Ideene bak bildene mine forandrer seg fra bilde til bilde. Noen er for å skape en god latter, andre for å fascinere, og andre blir laget med en hensikt bak. Som for eksempel et bilde ble laget når jeg måtte på do, og heter "Bli Ferdig!". Mens et annet heter "The Social Mask", som handler om å ta av seg masken man går å bærer på, å få lov til å være seg selv, selv om man føler et visst press fra samfunnet rundt.
Noen blir laget fordi jeg vil ha med visse personlighets trekk, eller gjenstander. På Halloween lagde jeg Coraline, som er en karakter fra en film. Og når jeg hadde en Karate kid obsession lagde jeg "Daniel-san", som er hovedrollen i de filmene.
Men det er også et kreativt utrykk jeg kan dominere, som jeg bestemmer over. Vil jeg lage noe med dyp mening, gjør jeg det. Vil jeg lage noe morsomt i fargen blå og rosa, gjør jeg det.

Embla Rytterager Johnsen Bli Ferdig Akvarell Utstilling Grand Mastiff Art

Er du opptatt av samfunnet og verden rundt deg?
- Jeg er opptatt av samfunnet, og det er viktig å holde seg oppdatert. Jeg ser kanskje ikke på nyhetene hver kveld, men er veldig opptatt av rettigheter.
Ting skal være rettferdig, og folk skal ha det bra.
Mange av bildene mine har en Statement bak seg. Selv om det ikke alltid starter med ett, ligger det ofte i bakhodet. Som bildet "Shut Up and Listen", som handler om LGBTQ+ Rettigheter; hvordan det finnes så mange i verden som ikke kan være seg selv. Og at man kan elske dem man vil.
At verden rett og slett bare må "shut up and listen!", til hva som er riktig.
Det er jo et av de bildene som er laget med en dypere mening fra starten. Jeg tar også opp tema som kroppspress, og psykisk helse, det er jo der mye av det ligger. Noe som er et veldig viktig tema, og som alltid vil være det. 

Hva opptar deg mest i hverdagen?
- Hodet mitt går veldig rundt denne utstillingen akkurat nå, men jeg er også mye med venner. Prøver blant annet å skrive til UKM (Ungdommens Kultur Mønstring) med min venn Maja. Når skolen starter, kommer nok mye til å sirkulere rundt det. Siden jeg går Drama linja, så er teater noe jeg driver mye med, og skal snart ha forestilling der. Maler litt når jeg kan, podkaster med venner. Mye småting. Men veldig mye kreative ting, noe som jeg syntes er veldig deilig.
Jeg trenger det veldig for å klare å gjøre andre mer kjedelige ting, som mattelekser og den slags.

The Social Mask Utstilling Embla R Johnsen Grand Mastiff Art HouseOm "The Social Mask":
(Nettutstilling hele januar på grandmastiff.com)

Det er ikke alltid jeg har en baktanke om hva jeg lager. Mye av det jeg maler er fordi jeg ville ha med en spesiell farge, eller fikk lyst til å male en som holder en dukke, med briller og smukk.
Men det å lage en maske av noe slag var noe jeg hadde lyst til å lage, med en viktig tanke bak.
Så jeg malte dette bildet "The Social Mask", av ei jente som holder en malepensel der deler av fjeset er malt på.
Den heter «The Social Mask» fordi det handler om at hver dag så tar man på seg en maske. Man velger å vise en del av seg selv som ikke alltid er sant. for eksempel gjennom sosiale medier, som Instagram og Facebook. Ved å vise den «perfekte siden» av livet ditt.
Masken kan være skjult seksualitet eller det at man liker Justin Bieber.
Man skjuler det man ikke vil at andre folk skal se.
Men det er det vi ikke trenger mer av, vi trenger mer sårbarhet, og røffe kanter. Den virkelige deg. Det handler om å ta av den masken som ble skapt for å gjøre andre folk fornøyd.

Se alle Emblas Bilder
For å kjøpe Emblas bilder kan du Vippse 1050 kroner med navn og nummer til 97892992
Du kan sende SMS til 93410834 eller epost til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Embla Rytterager Johnsen Bli Ferdig Akvarell Utstilling Grand Mastiff ArtEmbla Rytterager Johnsen Akvarell Utstilling Grand Mastiff ArtEmbla Rytterager Johnsen Akvarell Utstilling Grand Mastiff Art

Embla Rytterager JOhnsen Kunstner Grand Mastiff Art house

Bli med å fylle opp vår kunstner portefølje!


Her kan du få være med å farge vår verden med dine bidrag i vårt galleri! Vi vil gjerne se deg og din kunst være med å skape et positivt bilde av bredden i norsk kunst. Send oss en melding!

Skriv Til Oss