I dag åpner utstillingen "Ukrainas Kamp For Frihet" hos Galleri Albin Upp på Briskeby i Oslo. dette galleriet har i en årerekke banet vei for fritt ord og fri kunst. Eier Kristin Bonnevie har nå initiert til å sette fokus på krigen i Ukraina, med samarbeidet med Den Norske Helsingforskomité og krigsfotografer, filmskapere og andre kunstnere. Utstillingen åpner i dag klokken 17 (14.februar - for Kjærlighet og Fred) i Briskebyveien 42. Velkommen til denne viktige markeringen. Utstillingen er åpen til og med 25.februar, markeringen for årsdagen av Russlands invasjon av Ukraina.

I forbindelse med årsdagen for Russlands invasjon av Ukraina 24. februar, arrangerer Den norske Helsingforskomité og flere samarbeidspartnere en kunstutstilling på Galleri Albin Upp, 14. – 25. februar.

Vi ønsker å rette søkelyset på ukrainerne selv: Hvem de er, hvordan de opplever krigen, og hvordan den bearbeides i ukrainernes kollektive bevissthet. Ukrainske kunstnere vil derfor stille ut sine fotografier, malerier, en film og andre kunstuttrykk i en rekke mindre utstillinger.

Utstillingen består av flere deler:

  • Den anerkjente fotokorrespondenten Oleksandr Klymenko bidrar med utstillingen «Ukrainas kamp for frihet».
  • Utstillingen «Ukraina. Etter den russiske invasjonen» er satt sammen av Helsingforskomiteens partnerorganisasjon, ukrainske Media Initiative for Human Rights (MIHR). MIHR er også medlem i en 5amCoalition – en samling av likesinnede organisasjoner som jobber med å dokumentere krigsforbrytelser i Ukraina for å oppnå rettferdighet for ofrene i et internasjonalt støttet rettsoppgjør. Fotoutstillingen består av bilder av den prisbelønte ukrainske fotografen Yevgeniy Maloletka og MHIRs egen felt fotograf, Viktor Kovalchuk.
  • Helsingforskomiteen vil presentere dokumentasjonsarbeid vårt i Ukraina.
  • Utstillingen «Livet kan ikke stoppe her», som utvikles i samarbeid med ukrainske lhbtiq+-organiasjoner, Foreningen FRI og Oslo Pride vil sette fokus på hvordan krigen har påvirket Ukrainas skeive og deres frihetskamp.

I løpet av denne toukersperioden vil lokalene også brukes til diskusjoner, presentasjoner og andre kulturarrangementer knyttet til Ukraina, krigen, ukrainsk identitet og kultur.

Arrangementer

  • 14. februar kl. 17.00 åpnes utstillingen av Lilia Honcharevych, Ukrainas Chargé d’affaires til Norge. Her deltar den ukrainske menneskerettighetsaktivisten Anna Sharyhina (Women Association Sphere), generalsekretær Henriette Westhrin (Norsk Folkehjelp) og generalsekretær Berit Lindeman (Den norske Helsingforskomité)
  • 18. februar blir det foredrag om ukrainsk kultur ved forsker Oleksandra Deineko ved Oslo Met. En av de ukrainske bidragsyterne til utstillingen, fotografen Oleksandr Klymenko, samtaler med Helsingforskomiteens Arve Hansen, forfatter av boken «Ukraina – historien, menneskene, krigen». Det blir også ukrainsk kulturinnslag (tba)
  • 24. februar kl. 15.00 markeres ettårsdagen for invasjonen (tba)

Kunstutstillingen er et samarbeid mellom Media Initiative for Human Rights (MIHR), Den norske Helsingforskomité, Norsk Folkehjelp, Det Europeiske Wergelandsenteret, Foreningen FRI, Oslo Pride, KS International Projects, Ukrainett og NIBR/Oslo Met.

Utstillingen støttes av Fritt Ord.

Følg arrangementet på www.albinupp.no

Bli med å fylle opp vår kunstner portefølje!


Her kan du få være med å farge vår verden med dine bidrag i vårt galleri! Vi vil gjerne se deg og din kunst være med å skape et positivt bilde av bredden i norsk kunst. Send oss en melding!

Skriv Til Oss